Správný start je grantový program společnosti Tesco, který finančně podporuje projekty zaměřené na děti a mladé lidi v České republice. Domov u fontány v Přelouči se do programu přihlásil a díky hlasování veřejnosti v místní pobočce Tesca zvítězil s projektem „Zdraví spojuje: Mezigenerační radost z pohybu a jídla“.
Na mezigeneračních setkáních s námi spolupracují MŠ Kladenská v Přelouči a ZŠ Zdechovice. Žáci z obou škol se zúčastní 7–8 setkání, která budou rozdělena do dvou částí – na zdravé vaření a sportovní aktivity. V rámci projektu nebudeme jen vařit, ale také pořídíme sportovní pomůcky, které při společných aktivitách plně využijeme.
První setkání v rámci projektu Správný start proběhlo se žáky ZŠ Zdechovice a bylo zaměřeno na zdravé vaření. Recept na ovesné lívance jsme dostali od našich kuchařek z Domova u fontány a hned jsme se pustili do práce. Všichni se aktivně zapojili do přípravy i zdobení. Ovesné lívance všem velmi chutnaly – byly ozdobené množstvím čerstvého ovoce a zakysanou smetanou.

Setkání mělo skutečně mezigenerační charakter – všichni si užili čas společně a aktivity, které spojují mladé i seniory. Mrzelo nás jen chladné počasí, kvůli kterému jsme si nemohli vychutnat pohoštění venku na terase. Doufáme však, že při příštím setkání bude počasí lepší a my si tak budeme moci po zdravém vaření užít i piknik venku.
RECEPT NA ZDRAVÉ LÍVANCE Z OVESNÝCH VLOČEK A BANÁNU (jedna porce)
- 1 ks vejce
- 1 banán
- 1 lžička skořice
- 4-5 lžic ovesných vloček
- Kefírové mléko (dle potřeby)
- olej na smažení
- tvaroh
Vejce důkladně prošleháme. Přidáme 1/3 banánu, lžičku skořice a ovesné vločky. Směs necháme asi 10 min odležet, aby vločky nasákly tekutinu a lehce změkly.
Těsto rozmixujeme týčovým mixérem do hladké konzistence – těsto je trochu hustší, podle potřeby ho zředíme kefírovým mlékem tak, aby pomalu stékalo ze lžíce a na pánvi si udrželo tvar.
Pánev lehce potřeme olejem a rozehřejeme ji. Lívance smažíme asi 2 minuty z každé strany. Lívance potřeme tvarohem a ozdobíme kolečkem banánu. Můžeme zdobit i jiným ovocem, oříšky či semínky. Můžeme potřít i marmeládou.
